25 januari 1980sinterklahases2e Jaargang Nr. 2
29 september 1978
24 november 1978
22 december 1978
15 februari 1979
6 april 1979
15 juni 1979
30 november 1979
25 januari 1980
  brieven
  fotoclub
  het huis
  hoofdfuif
  in en om de school
  inzaaider
  jubileum
  kort
  laatste nieuws
  leerlingenraad
  memoires van pietersen
  onkruit
  parkeerkelder atoomkelder
  session
  sinterklahases
  trubbels rond parkeergarage
  ztrip
7 maart 1980
18 april 1980
6 juni 1980
22 augustus 1980
 

Sinterklahases

Met zijn dikke 1700 jaar dwingt de oudste en populairste man van Nederland bij iedereen respect af, dachten we. De nieuwe paus denkt er namelijk anders over. Deze meneer heeft besloten dat er bezuinigd moest worden op heiligen. Er kwamen er veel te veel. Nu heeft hij verscheidene figuren hun heiligheid ontnomen, om eens wat orde op zaken te stellen. Dat was wel nodig ook, want als er op een dag drie heiligen jarig zijn wordt dat nogal verwarrend.

Maar, wat heeft de paus nu in zijn onwetendheid gedaan?

Neen!?! Jawel!!! Hij heeft Sint Nicolaas ontheiligd! Voorwaar een hele schok voor zo'n oude man. Stel je eens voor, 1700 jaar ben je heilig en plotsklaps... Daar sta je dan Klaas" Ontheiligd! Wat nu? Omscholing heeft geen zin, de vacature van kerstman en paashaas zijn reeds bezet.

We hebben Nicolaas gevraagd wat hij er van vond.

"Wat is uw eerste reactie op de beslissing van de paus?"

Nicolaas: "Uhm tja, ik vind het nogal moeilijk te zeggen. Ik bedoel hoe kan deze onfeilbare man beslissen dat ik in het vervolg geen goedheilig man meer ben. Hij heeft mij duidelijk als een nummer gezien en niet gedacht aan de mens achter de heilige."

"Hoe hebben de Pieten het opgevangen?"

Klaas: "Ze hebben erg veel begrip getoond en ze hebben direct een enorme speculaaspop voor me gebakken, waar ik hun erg dankbaar voor ben."

"Vindt u het erg, ik bedoel persoonlijk?"

"Ach, het is allemaal maar betrekkelijk. Ik bedoel, wat maakt het uit om heilig te zijn of niet. 't Is meer mijn publiek. Jaren lang is men gewend om het Sinterklaasfeest te vieren en dat wordt nu ineens het Nicolaas- of Klaas-feest. Het verschil is namelijk Dames en heren, daar stapt Sint Nicolaas aan wal, of: Hé, daar heb je Ome Klaas. Dat lijkt me zeer frustrerend."

Nicolaas, een getergd man, wat zal de toekomst hem nog meer voor onheil brengen? We weten het niet. Een ding is in ieder geval zeker; hij gaat door, ondanks het feit dat de directie in eerste instantie nogal boos was over de rotzooi die in de hal werd getrapt. Maar een kniesoor die daar op let, zulke spontane reacties van het publiek moet je altijd stimuleren. Alle troep werd per slot van rekening weer door enkele leerlingen opgeruimd en niemand had dus iets te klagen.

 Editie 5<<sinterklahases>>Pagina 16 / 18
© 2002 www.xsl.nl internet redesign Robbert Hans Baron